Publication detail

VYBRANÉ METODY UMĚLÉ INTELIGENCE JAKO NÁSTROJ PRO URČENÍ ODTOKOVÉ REAKCE MALÉHO POVODÍ NA PŘÍVALOVOU SRÁŽKU

JEŽÍK, P.

Original Title

VYBRANÉ METODY UMĚLÉ INTELIGENCE JAKO NÁSTROJ PRO URČENÍ ODTOKOVÉ REAKCE MALÉHO POVODÍ NA PŘÍVALOVOU SRÁŽKU

English Title

SELECTED METHODS OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE AS A DEVICE TO DETERMINATION OF RUNOFF REACTION OF SMALL RIVER BASIN TO HEAVY RAINS

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

V příspěvku jsou diskutovány dva z možných přístupů pro určení odtokové reakce malého povodí po dopadu přívalové srážky. Jedná o konstrukci modelu vycházejícího z teorie možnosti a neuronovou síť. Vstupem do zmíněného modelu i neuronové sítě jsou parametry popisující sledované povodí a parametry příčinné přívalové srážky, výstupem pak kulminační průtok. Pro kalibraci modelu a vyhodnocení její úspěšnosti slouží rozsáhlá matice vzorových dat obsahující malá povodí převážně z povodí Moravy. V příspěvku je popsán postup odvozování vzorových dat a způsob řešení pomocí obou přístupů. Příspěvek rovněž obsahuje dosažené výsledky v grafické podobě a diskuzi nad výhodami a nevýhodami jednotlivých metod.

English abstract

The paper discusses two of possible approaches to determining small river basin runoff reaction to heavy rainfall. In first case it is described a construction of model based on possibility theory, in second case neural network approach. In both examples are as inputs used parameters describing impacted watershed and causal rain. Caused peak flow stands for output value. For model calibration and evaluation of its success serves an extensive matrix of sample data. The contribution describes a procedure of sample data derivation and the way of solving problem with two mentioned attitudes. The text also contains reached results in graphical form and discussion about advantages and disadvantages of each method.

Keywords

Umělá inteligence, malé povodí, přívalové deště, model

Key words in English

Artificial intelligence, small river basin, heavy rains, model

Authors

JEŽÍK, P.

RIV year

2013

Released

18. 9. 2013

Location

Praha

ISBN

978-80-01-05318-8

Book

Voda a krajina 2013 - sborník příspěvků

Pages from

145

Pages to

154

Pages count

10

BibTex

@inproceedings{BUT103829,
  author="Pavel {Ježík}",
  title="VYBRANÉ METODY UMĚLÉ INTELIGENCE JAKO NÁSTROJ PRO URČENÍ ODTOKOVÉ REAKCE MALÉHO POVODÍ NA PŘÍVALOVOU SRÁŽKU",
  booktitle="Voda a krajina 2013 - sborník příspěvků",
  year="2013",
  pages="145--154",
  address="Praha",
  isbn="978-80-01-05318-8"
}